Допомагав росіянам облаштовувати мінні поля на Харківщині: судитимуть посібника окупантів

Фото: ukrinform.ru

Довготривале ув’язнення загрожує посібнику ворогів – 30-річному мешканцю села Макарове Золочівської громади Харківської області. Під час окупації чоловік щосили допомагав загарбникам закріпитись на захопленій території: підказував, де влаштувати мінні загородження, здавав здатних чинити спротив односельців.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, чоловік мав проросійські погляди і після захоплення села дуже швидко порозумівся з загарбниками.

«Зокрема, ворожий поплічник передавав окупантам відомості про проукраїнські налаштованих місцевих мешканців, у тому числі учасників АТО/ООС, військових ЗСУ, співробітників правоохоронних органів України.», – розповіли у прокуратурі.

Аби загарбники почували себе більш комфортно на захопленій українській території, чоловік збирав і передавав їм продукти харчування і одяг, облаштовуючи побут.

Він також надав ворогу детальну інформацію про місцевість, яку окупанти використали для більш якісного облаштування мінних загороджень.

Маючи підтримку рашистів, чоловік залякував мешканців села, обкрадав і грабував їх. Викрадене у подальшому також передавав російським загарбникам.

Після деокупації села ворожого поплічника затримали. Йому оголосили про підозру за фактом пособництва державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). І тепер судитимуть за цей злочин. Йому загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Справу розглядатимуть у Дергачівському районному суді Харківської області.

Як повідомляв Харків Times, на співпраці з ворогом викрили 60-річного мешканця села Миколаївка Чугуївського району Харківської області. Під час окупації села він добровільно надав житло ворогам та годував їх, за що отримав їх лояльність. Користуючись цим колаборант обкрадав односельців.